Συνάντηση συνεργασίας ΕΕΑ - Περιφέρειας Αττικής

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ)  και της Περιφέρειας Αττικής, πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαρτίου 2018, συνάντηση εργασίας μεταξύ αντιπροσωπείας του ΕΕΑ και της Περιφερειάρχη κας Ρένας Δούρου.

 Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΕΕΑ ήταν ο Πρόεδρος κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου ενώ συνοδευόταν από τον Α΄ Αντιπρόεδρο κ. Νίκο Γρέντζελο, τον Β΄ Αντιπρόεδρο κ. Νίκο Κογιουμτσή και το στέλεχος του ΕΕΑ για κοινοτικά προγράμματα κ. Σύρο Κοσκοβόλη.

 Θέμα της συνάντησης, εκ μέρους του ΕΕΑ, ήταν τα προβλήματα της αγοράς και των επιχειρήσεων ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου, ο καλλωπισμός του εμπορικού κέντρου, η προώθηση της εξωστρέφειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στους νέους οδηγούς αυτοκινήτων και οι κοινές δράσεις σε προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας.

 Από πλευράς της η κα Δούρου αποδέχτηκε τις προτάσεις για κοινή διοργάνωση της εκδήλωσης απονομή επιχειρηματικών βραβείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στο πλαίσιο του προγράμματος «Βιώσιμης-Καινοτόμου & Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας», και για κοινές δράσεις για την προώθηση της εξωστρέφειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η κα Δούρου αποδέχτηκε, επίσης, τις εισηγήσεις του ΕΕΑ, για την έκδοση εγχειριδίων θεωρητικής εκπαίδευσης σε νέες ξένες γλώσσες για τους αλλοδαπούς υποψηφίους οδηγούς, την εύρεση χώρου και κατάλληλων υποδομών για εξετάσεις οδηγών δίκυκλων οχημάτων στην περιοχή της Δυτικής και Νότιας Αθήνας και την επίσπευση των διαδικασιών για την έκδοση των νέων διπλωμάτων οδήγησης.

 Σημαντική θεωρείται η συμφωνία για τη δημιουργία «Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικότητας» στην Περιφέρεια Αττικής το οποίο θα στηρίζει την επιχειρηματικότητα και θα βελτιώνει τους όρους των επιλογών των επιχειρηματιών και της Πολιτείας. Το Παρατηρητήριο Επιχειρηματικότητας θα αποτελέσει έργο παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών για την τεκμηριωμένη υποστήριξη των δράσεων της Περιφέρειας  Αττικής, η συλλογή και παροχή ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων της αγοράς και της οικονομίας, η συλλογή, έρευνα και ανάλυση σε συστηματική / περιοδική βάση μικροοικονομικών και μακροοικονομικών μεγεθών, η παροχή έγκυρων πληροφοριών προς τα κέντρα λήψης αποφάσεων κατά το σχεδιασμό πολιτικών κ.α.

 Η αντιπροσωπεία του ΕΕΑ κατέθεσε στην κα Δούρου το παρακάτω υπόμνημα:

 Αγαπητή κυρία Περιφερειάρχη,

 Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής, εισηγούμαστε τα ακόλουθα :

 Ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου αλλά και της γενικότερης αυξητικής πορείας του τουριστικού ρεύματος προς την πόλη της Αθήνας και με τη σκέψη και στόχο για περαιτέρω οικονομική και πολιτιστική αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου και κυρίως της τουριστικής περιοχής, προτείνουμε τη δημιουργία ενός ανοιχτού κέντρου εμπορίου (τουριστικού) με κοινές συνέργειες των επιχειρηματιών και κατοίκων ούτως ώστε να δημιουργήσουμε ένα πρότυπο ανοιχτό κέντρο εμπορίου που μπορούμε αμέσως μετά να μεταλαμπαδεύσουμε και σε άλλες περιοχές τόσο του δήμου της Αθήνας όσο και σε άλλους δήμους της Αττικής.

 Την οριοθέτηση της συγκεκριμένης περιοχής που να ξεκινάει από τις στήλες του Ολυμπίου Διός – Φιλελλήνων – Ερμού  - Πλατεία Αγίων Ασωμάτων – Διονυσίου Αρεοπαγίτου  - Αποστόλου Παύλου , όπως την οριοθετεί και το προεδρικό διάταγμα Πλάκας.

 Σήμανση με καλαίσθητες επιγραφές που θα καλωσορίζουν τον επισκέπτη και τουρίστα της συγκεκριμένης περιοχής και δημιουργία ενός brand name της περιοχής που μπορούμε να το διαφημίσουμε σ΄όλους τους τουριστικούς χάρτες και σε όλα τα τουριστικά έντυπα ει δυνατόν σε παγκόσμιο επίπεδο.

 Δημιουργία τριών καλαίσθητων περιπτέρων – Info kiosks σε τρία συγκεκριμένα σημεία αναφοράς της περιοχής όπως πλατεία Μοναστηρακίου, πλατεία Συντάγματος και πλατεία Αγίας Αικατερίνης στην Πλάκα. Στελέχωση των περιπτέρων και με έμψυχο αλλά και με υλικοτεχνική υποδομή (pc , φωτοτυπικά μηχανήματα) από όπου θα δίνεται πληροφόρηση στους ενδιαφερόμενους τόσο για πολιτιστικά μνημεία της περιοχής όσο και για την εν γένει τουριστική αγορά και όχι μόνο.

 Ελεύθερο wifi με συνεργασία μιας εκ των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας , ούτως ώστε ο επισκέπτης της περιοχής να έχει πρόσβαση στην υπό διαμόρφωση διαδικτυακή πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί γι αυτόν το σκοπό.

 Στη συγκεκριμένη περιοχή μπορεί ανά χρονικά διαστήματα εντός του έτους να γίνονται δράσεις (events, happenings) σε συνεργασία με τους τοπικούς εμπορικούς συλλόγους όπως π.χ. ένα τρενάκι που ήδη κυκλοφορεί και σε συνεργασία με τη χορωδία του δήμου της Αθήνας να ερμηνεύουν τραγούδια της παλιάς Αθήνας και καντάδες της εποχής.

 Την συνεργασία του Ε.Ε.Α. με την Περιφέρεια της Αττικής για την συν διοργάνωση εκδήλωσης για την απονομή επιχειρηματικών βραβείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στα πλαίσια της υποστήριξης και της επιβράβευσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μελών του Ε.Ε.Α., οι οποίες εν μέσω κρίσης καινοτομούν και αυξάνουν τον αριθμό προσωπικού τους, τα βραβεία «Βιώσιμης-Καινοτόμου & Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας» έχουν στόχο να αναδειχθεί ο ρόλος των επιχειρήσεων και να επιβραβευτεί η προσπάθεια του ελληνικού επιχειρείν.

Την Δημιουργία Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια Αττικής

 To πρόβλημα, που αντιμετωπίζει η δημόσια διοίκηση στην διαδικασία υποστήριξης της επιχειρηματικότητας εντοπίζεται στην, έως τώρα,  αδυναμία σχεδιασμού πολιτικών και προγραμμάτων που να στηρίζονται και να επιχειρηματολογούνται στη βάση αφενός αντικειμενικών αλλά και υποκειμενικών – ποσοτικών και ποιοτικών – δεδομένων σε σχέση με το επιχειρηματικό περιβάλλον και αφετέρου στην αξιόπιστη πρόβλεψη της εξέλιξης βασικών δεικτών που χαρακτηρίζουν την επιχειρηματικότητα, όχι μόνο σε Εθνικό αλλά κυρίως σε Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο.

 Η δράση αφορά στη δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικής Δραστηριότητας το οποίο θα έχει ως αντικείμενο εργασιών τη συλλογή, έρευνα και ανάλυση σε συστηματική / περιοδική βάση μικροοικονομικών και μακροοικονομικών μεγεθών και στοιχείων που αφορούν στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια Αττικής

 

Στόχος του προτεινόμενου έργου είναι η παροχή της απαιτούμενης πληροφορία προς τα κέντρα λήψης αποφάσεων κατά το σχεδιασμό αναπτυξιακών παρεμβάσεων, ώστε να εξασφαλίζεται η καταλληλότητα των προτεινόμενων δράσεων σε όρους bottom-up προσέγγισης.

 Σε αυτό το πλαίσιο, το προτεινόμενο έργο αποσκοπεί στη δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικότητάς που θα παρέχει στους εμπλεκόμενους στην αναπτυξιακή διαδικασία φορείς, τη δυνατότητα να προσδιορίζουν και να εξειδικεύουν χωρικά τις κατάλληλες στρατηγικές ανάπτυξης για διαφορετικές ομάδες επιχειρήσεων, να υπολογίζουν τα οφέλη και να τεκμηριώνουν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των αναπτυξιακών πολιτικών τους και των επιδιωκόμενων αποτελεσμάτων στον κάθε φορά επιλεγόμενο αναπτυξιακό στόχο.

 Το Παρατηρητήριο Επιχειρηματικότητας αποτελεί ένα έργο υποδομής και εξειδικευμένων υπηρεσιών για την τεκμηριωμένη υποστήριξη των δράσεων της Περιφέρειας  Αττικής. Με τη χρήση των υπηρεσιών του Παρατηρητήριου θα καταστεί εφικτή η δημιουργική συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων και των φορέων λήψης αποφάσεων σε τοπικό, περιφερειακό επίπεδο στη βάση μιας απόλυτα τεκμηριωμένης και διαχρονικής εικόνας της πραγματικότητας. Αποτέλεσμα της συγκεκριμένης δράσης θα είναι η δημιουργία κοινωνικής δυναμικής για την αξιοποίηση υφιστάμενων υποδομών και εγκαταστάσεων καθώς και την ανάπτυξη συλλογικών δράσεων, τη δικτύωση και τη συνεργασία, την ενίσχυση της νεανικής και της γυναικείας επιχειρηματικότητας, την περιβαλλοντική αναβάθμιση των περιοχών, την υποστήριξη των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων και των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων. Παράλληλα με τη χρήση των ψηφιακών υπηρεσιών του Παρατηρητηρίου θα είναι εφικτή η υποστήριξη και η εμψύχωση των εν δυνάμει δικαιούχων των τοπικών προγραμμάτων, καθώς και ο διαρκής έλεγχος, παρακολούθηση και αξιολόγηση της εφαρμογής των δράσεων και των προγραμμάτων. Βασικά χαρακτηριστικά της παρέμβασης είναι η αξιοπιστία, η αντιπροσωπευτικότητα, η διαφάνεια και η συνεργασία.

 Η Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών προτείνει τα εξής:

 Επίσπευση των διαδικασιών για την έκδοση των νέων διπλωμάτων οδήγησης αλλά και των αναθεωρήσεων, καθώς παρουσιάζονται μεγάλες καθυστερήσεις ως προς την  έκδοσή τους, δύο ως τρεις μήνες αναμονής.

Δυσχέρεια στην διεξαγωγή εξετάσεων των δίκυκλων οχημάτων στην περιοχή της Δυτικής και Νότιας Αθήνας , λόγω έλλειψης χώρου και κατάλληλων υποδομών.

 Συγγραφή και έκδοση εγχειριδίων θεωρητικής εκπαίδευσης, για τους αλλοδαπούς υποψηφίους οδηγούς, τουλάχιστον στις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία γλώσσες εξέτασης, δηλαδή στην Αγγλική, Ρωσική και Αλβανική γλώσσα, ή σε άλλες κατά περίπτωση ξένες γλώσσες, (ειδικότερα Αραβικά και Πακιστανικά λόγω του μεγάλου αριθμού αλλοδαπών αυτής της καταγωγής που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα), καθώς οι αλλοδαποί μέχρι σήμερα υπόκεινται σε πρακτική εξέταση, έχοντας λάβει συνήθως θεωρητική εκπαίδευση, με την χρήση εγχειριδίων θεωρητικής εκπαίδευσης, τα οποία είναι ανεπίσημες, εσφαλμένες και ελλιπείς μεταφράσεις στην αντίστοιχη γλώσσα (καθώς αυτά περιλαμβάνουν μόνο τα ερωτηματολόγια και όχι και την σχετική θεωρία), των ελληνικών εγχειριδίων θεωρητικής εκπαίδευσης, τα οποία μάλιστα πωλούνται από τρίτους στους αλλοδαπούς, υπό συνθήκες παρεμπορίου.

Κυρία Περιφερειάρχη,

 Για να υλοποιηθούν όλα αυτά και πολλά άλλα πρωτίστως χρειάζεται η βούλησή σας και η συνεργασία και με εμάς και με τους φορείς της περιοχής και φυσικά για να υλοποιηθούν όλα αυτά θα πρέπει να υπάρχει και συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία και φορείς.

 

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α.

Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου

Δείτε ακόμα