Χαρίτσης: Στο 1 δισ. οι άμεσες ξένες επενδύσεις στο 7μηνο

Οι ξένοι επενδυτές έφεραν πάνω από 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα στο επτάμηνο, όταν πέρυσι ήταν μόλις 200 εκατ. ευρώ, την ώρα που μέσω πακέτου Γιούνκερ και συνεργασιών με την ΕΤΕπ πέφτουν στην αγορά ακόμη 5,6 δισ. ευρώ, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας στο ραδιοσταθμό "Στο Κόκκινο".

«Το γεγονός ότι είχαμε μερικές πολύ θετικές εξελίξεις (κλείσιμο β΄ αξιολόγησης, αναβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, πρώτη επιτυχημένη έξοδος στις αγορές) διαμόρφωσε ένα περιβάλλον που ευνοεί και την προσέλκυση επενδύσεων, σε όλα τα επίπεδα (τόσο από το εξωτερικό όσο και από τις εγχώριες δυνάμεις)», είπε ο κ. Χαρίτσης, θυμίζοντας ότι «η αποεπένδυση που υπέστη η ελληνική οικονομία την περίοδο 2010-2015 ήταν πραγματικά πρωτόγνωρη για δυτική χώρα σε καιρό ειρήνης». 

Σήμερα, ωστόσο, «τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν ότι τους τελευταίους μήνες υπάρχουν ισχυρές τάσεις ανάκαμψης» όπως είπε, σημειώνοντας ότι «οι άμεσες ξένες επενδύσεις έχουν πολλαπλασιαστεί σε σχέση με τις αντίστοιχες περιόδους προηγούμενων ετών και έχουν ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ το πρώτο επτάμηνο (την αντίστοιχη περίοδο του 2016 ήταν λίγο πάνω από 200 εκατ. ευρώ και το 2015 στα 150 εκατ. ευρώ). 

Επισήμανε, πάντως, ότι «έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά ... είναι πολύ σημαντικό το επενδυτικό κύμα που θα υπάρξει το επόμενο διάστημα να συνοδευτεί και με συγκεκριμένες πολιτικές προστασίας της εργασίας που θα ενισχύουν τη λογική της δίκαιης ανάπτυξης», όπως το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που εισάγεται σήμερα στη Βουλή. 

Πάνω από 5,6 δισ. ευρώ από το πακέτο Γιούνκερ και την ΕΤΕπ 

Στα προγράμματα που επιδοτούνται με κοινοτικά κονδύλια, όπως το ΕΣΠΑ, το πακέτο Γιούνκερ κτλ., ο κ. Χαρίτσης είπε ότι «για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Ελλάδα παραμένει στην κορυφή της ΕΕ ως προς την απορρόφηση πόρων». 

Ειδικά για το πακέτο Γιούνκερ, όπου δεν υπάρχει κατανομή πόρων ανά χώρα και οι προτάσεις από όλη την ΕΕ λειτουργούν ανταγωνιστικά, η ελληνική προσπάθεια «έχει αποδόσει καρπούς, έχουμε ήδη έργα που έχουν προχωρήσει σε συμβασιοποίηση ... ύψους 3,7 δισ. ευρώ, μαζί με την ιδιωτική συμμετοχή. Υπάρχουν και εν εξελίξει σχέδια που θα ολοκληρωθούν το προσεχές Φθινόπωρο. Ο στόχος που έχει τεθεί από κοινού με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ... είναι ως το τέλος του χρόνου να υπάρχει συμφωνία για συμβασιοποιήσεις άνω των 5 δισ. ευρώ». 

Ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι «μιλάμε για πάρα πολύ σημαντικές ενέσεις ρευστότητας και πιο στοχευμένες, για κάλυψη συγκεκριμένων χρηματοδοτικών κενών όπως π.χ. η συμφωνία του Μαΐου με την ΕΤΕπ για τη δημιουργία νέου εργαλείου ενίσχυσης εξαγωγικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, παροχή εγγυοδοσίας για να δανειοδοτηθούν με πιο συμφέροντες όρους». Επίσης, συγκεκριμένα έργα υποδομών όπως π.χ. η γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το σύστημα της ηπειρωτικής Ελλάδας, έργα πολύ σημαντικά που χρονίζουν. 

Ανέφερε επίσης ότι πέραν αυτών των επενδύσεων μέσω του πακέτου Γιούνκερ υπάρχουν και απευθείας συνεργασίες με την ΕΤΕπ. «Εντός του Φθινοπώρου υπογράφεται το νέο Ταμείο Υποδομών ... με προϋπολογισμό 600 εκατ. ευρώ που έχει πολύ συγκεκριμένες στοχεύσεις. Τρεις πολύ σημαντικές είναι α) η ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων, β) η δημιουργία μικρών τουριστικών υποδομών σε όλη τη χώρα και κυρίως στα νησιά και γ) η δημιουργία ολοκληρωμένων επιχειρηματικών πάρκων», κατέληξε. 

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δείτε ακόμα