Η φωνή του ΕΕΑ σε πάνω από 20 χώρες του κόσμου

Για μία ακόμα φορά αποδεικνύεται στην πράξη ο ουσιαστικός και παρεμβατικός λόγος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών για θέματα που σχετίζονται με την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ο Πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου, με συνέντευξή του, συμμετείχε σε ντοκιμαντέρ- στο οποίο μιλά και ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας- και που απευθύνεται σε πολίτες 20 και πλέον χωρών (μεταξύ των οποίων Κίνα, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ινδία, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργιστάν,  Μογγολία, Νεπάλ, Ινδονησία, Λάος, Καμπότζη, Ταϊλάνδη, Βιετνάμ, Σιγκαπούρη, Ταϊβάν, Μαλαισία, Σρι Λάνκα, Μιανμάρ, Μπουτάν, Φιλιππίνες).

Αυτό καταδεικνύει περίτρανα ότι οι απόψεις και θέσεις των Ελλήνων μικρομεσαίων επιχειρηματιών, «ξεφεύγουν» πλέον από τα στενά ελληνικά όρια και γίνονται παγκοσμίως γνωστές.

Τίτλος του ντοκιμαντέρ είναι :«O ΥΔΑΤΙΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΙΟΥ/THE MARITIME SILKROAD».

Στο ντοκιμαντέρ γίνεται αναφορά στην συμμετοχή της αντιπροσωπείας του ΕΕΑ στην ελληνική αποστολή κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού της στην Κίνα, ενώ τονίζεται η πρόθεση της κινέζικης πλευράς να επενδύσει στην Ελλάδα.

Το θέμα που πραγματεύεται αυτή η σειρά ντοκιμαντέρ είναι η χαρτογράφηση των αλλαγών και ευκαιριών που δρομολογούνται στις χώρες -σταθμούς των νέων δρόμων του μεταξιού (χώρες της ΝΑ Ασίας, Αφρικής, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο), και οι  μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Η σειρά THE MARITIME SILKROAD, είναι συνέχεια  της επιτυχημένης σειράς, ΤΗΕ ΝEW SILK ROAD Season1, βραβευμένης στο Νew York Film Festival/Best Documentary International Affairs /bronze medal.

Την συνέντευξη από τον Πρόεδρο του ΕΕΑ είχε ζητήσει ο κ. Γιώργος Καλομενόπουλος, ο οποίος συνεργάζεται σαν Researcher /Producer με το Channel News Asia όπου έχει έδρα την Σιγκαπούρη.

Ακολουθεί το video που παραχώρησε στο ΕΕΑ ο κ. Γ. Καλομενόπουλος.

Με αφορμή τη συμμετοχή στο ντοκιμαντέρ ο πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου δήλωσε: 

«Με αφορμή ένα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε σε δεκάδες χώρες του κόσμου, ειδικά στη νοτιοανατολική Ασία, φαίνεται ξεκάθαρα η μεγάλη ευκαιρία που παρουσιάζεται για την ελληνική οικονομία να εκμεταλλευτεί τις επιχειρηματικές συνέργειες που μπορούν να προκύψουν με την κινεζική πλευρά. Μέσα από αυτό το ντοκιμαντέρ, στο οποίο προβλήθηκαν και οι θέσεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, προκύπτει το συμπέρασμα ότι οι Κινέζοι βλέπουν πολύ θετικά την ενασχόλησή τους με την ελληνική οικονομία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει άμεσα και συντονισμένα η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα αλλά και η Πολιτεία να προχωρήσουν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να εκμεταλλευτούμε ως χώρα την υπεραξία που μπορεί να δώσει αυτή η συνεργασία. Εμείς στο ΕΕΑ έχουμε τονίσει από την πρώτη στιγμή ότι πρέπει οι ελληνικές επιχειρήσεις να πραγματοποιήσουν στροφή προς την εξωστρέφεια. Μόνο έτσι, όχι μόνο θα μπορέσουν να επιβιώσουν, αλλά και να αναπτυχθούν. Τα περιθώρια είναι πάρα πολύ μεγάλα, ειδικά αν κρίνει κανείς τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία φαίνεται ότι οι εισαγωγές μας από την Κίνα είναι ύψους 2,5 δισ. ευρώ ενώ αντίστοιχα οι εξαγωγές μας είναι μόλις 230 εκατομμύρια. Αυτή η αναλογία του 1:10 πρέπει για το καλό όλων μας να αλλάξει, με αύξηση των ελληνικών εξαγωγών και ει δυνατόν με ταυτόχρονη μείωση των εισαγωγών μας. Σε αυτό που πρέπει να εστιάσουμε είναι στην ανάγκη δημιουργίας συνεργειών των ελληνικών επιχειρήσεων καθώς τα δικά μας μεγέθη είναι μικρά σε σχέση με τις δυνατότητες απορρόφησης που έχει η κινεζική αγορά. Ταυτόχρονα, πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες που μας δίνει πλέον η τεχνολογία και ειδικά η ραγδαία αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου. Η Πολιτεία οφείλει να σταθεί δίπλα στην προσπάθεια των ελληνικών επιχειρήσεων και να φροντίσει για την καλλιέργεια και περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων με τον Κινέζο Γίγαντα. Εμείς στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο δείξαμε το δρόμο μέσα από την πρόσκληση προς την Alibaba, την εταιρία κολοσσό που μπορεί να συντελέσει αποφασιστικά στην προώθηση των ελληνικών προϊόντων προς τους Κινέζους καταναλωτές και ταυτόχρονα τη δυνατότητα ραγδαίας αύξησης Κινέζων τουριστών προς την Ελλάδα. Καλούμε όλους να σκεφτούν τις θετικές συνέπειες που μπορεί να έχει η συνεργασία μας με τους Κινέζους. Ειδικά φέτος που η Κίνα θα είναι η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ».

Δείτε ακόμα